Behandla trägolv: vad du behöver veta

Trägolv är både vackra och hållbara. Enda nackdelen med dem är att de kräver något mer underhåll än många andra golvbeläggningar, i alla fall om du vill att ditt trägolv ska vara i gott skick. Vad behöver du veta om hur du behandlar dina trägolv? Här är några saker att tänka på.

Ytbehandling av trägolv
Det finns flera typer av ytbehandlingar för trägolv, de två mest använda är lack och olja. Lack ger ett hårt och tåligt skydd mot repor och skador, medan olja ger ett mjukare skydd och en naturlig finish. Det är viktigt att välja rätt ytbehandling för dina golv beroende på deras skick och hur mycket slitage de utsätts för. Det är också viktigt att notera att ytbehandlingen kräver regelbundet underhåll och behöver appliceras med jämna mellanrum för att hålla trägolven i bra skick via golvläggning stockholm.

Andra typer av ytbehandling för trägolv

• Linsåpa – En mild, icke-slipande rengöring som används för att ta bort damm och smuts från trägolv. Det ger också ett skyddande lager som håller golvet friskt och glansigt.
• Vax – Ger hög glans och skyddar mot repor och skador. Vax är lätt att använda och ger ett bra skydd, men det kan vara svårt att ta bort och behöver appliceras regelbundet.
• Linoljefärg – Ger en naturlig, mjuk glans. Linoljefärg är lätt att använda och ger ett bra skydd. Liksom vax behöver linoljefärg återappliceras någon gång då och då.
• Bets – Ger en mjuk glans och skyddar mot repor och skador. Bets är lätt att använda och ger ett bra skydd. Kan vara svårt att ta bort och kräver ofta återapplicering.
Rengöring av trägolv
En annan viktig aspekt av att behandla trägolv är att rengöra dem på rätt sätt. Det är viktigt att använda lämpliga rengöringsmedel och att undvika att skapa fuktskador. Det är också viktigt att torka upp spill och väta snabbt för att undvika skador på trägolven. Det är också viktigt att dammsuga eller sopa regelbundet för att ta bort smuts och damm som annars kan sätta sig i träet.

Slipning och reparation av trägolv
Slipning och reparationer av trägolv är inte delar i något underhåll som behöver genomföras regelbundet, men blir nödvändigt med tiden. Att slipa trägolv är den vanligaste metoden för att få dem att se ut som nya och tar bort ojämnheter och repor. Reparation av trägolv kan innebära att ta bort och ersätta skadade plankor eller att fylla i sprickor eller hål. Om du är noggrann och har tålamod kan du laga eller slipa dina golv själv, men det är såklart enklare att anlita ett proffs för detta.